Erak Ingatlan Nem várt módon pezsdült fel az ingatlanpiac

Nem várt módon pezsdült fel az ingatlanpiac

haszonélvezeti jog

Habár sokak számára egyre elérhetetlen vágyálomnak tűnik az első lakás megszerzése, az ingatlanpiacon meglepő módon lendületes lakásvásárlás kedv indult meg. A változások magukat a szakembereket is meglepte, hiszen a jelentős visszaesés vagy stagnálás helyett a fővárosban, az agglomerációban, de még vidéken is élénk a kereslet a különböző típusú ingatlanok iránt.

Egyre nagyobb az érdeklődés a kertvárosias ingatlanok iránt, abból az elképzelésből kiindulva, hogy jóval élhetőbb életkörülményeket biztosít az ott élők számára. Az olcsóbb kisebb lakások továbbra is népszerűek. Érdekes jelenség, hogy egyre többen gondolkodnak a mamahotel elhagyásán, vagy a drága lakásbérlés helyett belevágnak egy saját tulajdon megszerzésébe, akár hosszú évekre szóló elköteleződés mellett is.

Napjainkban jellemző, hogy a vásárlók igényszintje egyre magasabb, keresettek a nívós, de megfelelő ár-érték arányú luxus ingatlanok is. Népszerűek a kertkapcsolattal rendelkező lakások, és azok a rezidenciák, amelyek tágas parkot, vagy vízparti övezetet is magukba foglalnak. Ma már sok ember vágyik kertre, anélkül, hogy a gondozással kellene bajlódnia.

Az új építésű ingatlanok mellett keresettek a frekventált helyen lévő olcsóbb, felújítást igénylő ingatlanok is. Ugyanakkor a kedvező támogatási konstrukciók miatt megnövekedett a befektetési célú ingatlanvásárlás is. A szóbeli megállapodást követően mindenképp érdemes az ingatlan nyilvántartásból tájékozódni, hiszen a tulajdoni lap az alapvető adatok mellett tartalmazza az ingatlannal kapcsolatos tartozásokat, az ingatlant terhelő jogokat, vagy akár olyan információt, hogy a lakások osztatlan közös tulajdonban vannak-e. Az is gyakori probléma, hogy a haszonélvezeti jog nem kerül átvezetésre a haszonévező halála után. Általánosságban az is igaz, hogy akár a társasházi alapító okirattal nem rendelkező lakásokban jóval hosszabb az adásvétel folyamata, és abban az esetben is, ha kiskorú a tulajdonos.