Erak Kert,Otthon Leander metszése: Bevált praktikák, amelyek ösztönzik a fejlődését

Leander metszése: Bevált praktikák, amelyek ösztönzik a fejlődését

A leander az egyik legnépszerűbb dézsás növény, azonban a megfelelő gondozása feladat elé állítja a hobbikertészeket. Nem csak az átteleltetésével, de a metszésével kapcsolatos tudnivalókkal kapcsolatban is különböző vélemények olvashatók. Fő szabályként elmondható, hogy a metszésére az ősz és a tavasz is megfelelő, a különbség abban van, ha tavasszal végezzük, esetlegesen lemondhatunk az évi virágzásáról.

A leander főbb jellemzői

A kertbarátok kedvence a leander egy közismert mediterrán növény, csak az enyhe fagyokat bírja védelem nélkül. A különböző színű pompázatos virágai miatt méltán dísze a balkonoknak és kerteknek. Érzékeny a fagy mellett a gombás megbetegedésekre, de a takácsatkák, levéltetvek, pajzstetvek megjelenése is gyakori problémaforrás.

A leander metszése és átültetése

A leander metszésére nem csak a kora tavasz, de az őszi évszak is alkalmas, viszont fontos tudni, ha tavasszal végezzük, akkor nem csak a virágzása tolódhat későbbre, de az erőteljes metszés miatt egy év ki is maradhat a virágzásából. Az őszi metszésnek is vannak előnyei, például a téli fagyok beállta előtt marad ideje a növénynek a megerősödésre.

A folyamatos virágzás érdekében nyáron is szükséges apróbb metszéseket elvégezni, de ilyenkor csak az elnyílt virágaitól és a beteg hajtásaitól szabadítsuk meg. Ha már idősebb a leanderünk, és nem igazán hozza az új hajtásokat szükség lehet az úgynevezett újító metszés elvégzésére. Ennek lényege, hogy ágról- ágra, legalább a feléig metsszük vissza egyenként a leander ágait, ezzel a drasztikusnak tűnő művelettel új hajtás növesztésére ösztönözhetjük még a korosabb növényt is.

A leander  átültetése

A leander átültetését legjobb a kora tavasszal elvégezni, de aktuális időjárás függvényében a szeptember mellett az október eleje is alkalmas, majd teleltetéshez fagymentes világos helyre kell helyezni. Ideális hely, amely nem fűtött, de 2-10 Celsius fok közötti a hőmérsékletet biztosít a növényünk számára.

Related Post