Erak Otthon Lakásfelújítás: Mire érdemes költeni lakáseladás előtt?

Lakásfelújítás: Mire érdemes költeni lakáseladás előtt?

Lakásfelújítás

Az év elejétől lakásfelújítási támogatás hírével egy időben országszerte jelentős felpezsdülés tapasztalható ingatlanpiacon. Viszont örök probléma az eladók szempontjából, hogy érdemes-e az ingatlanon bármilyen felújítást elvégezni, illetve mekkora volumenű beruházás értéke térül meg.

Az ingatlanpiacon nem mostani keletű a dilemma, hogy az eladás előtt érdemes-e, az ingatlant felújítani, vagy inkább hagyni az aktuális állapotában hagyni, mivel a vevő úgyis a saját ízlése és szükséglete szerint fogja átalakítani a beköltözés előtt. A szakértők véleménye is megoszlik, és több szempont alapján adnak javaslatot az elvégzendő munkálatokkal kapcsolatban.

Az ingatlan piacképességének szempontjai

Az elmúlt években nem csak az életvitel céljára vásárolt ingatlanvásárlás száma növekedett meg, hanem a kedvező támogatási konstrukciók kapcsán nagyon sokan befektetési célból vásároltak különböző állapotú ingatlanokat. Azok az ingatlanok, amelyek rendelkeznek szigeteléssel, vagy korszerű fűtésrendszerrel sokkal könnyebben kelnek el, és igen népszerűek azok a családi házak, amelyek megújuló energiát hasznosító berendezéssel vannak ellátva.

A felújítás költségnek megtérülése

A tapasztalatok szerint, amennyiben eladásra kerül az ingatlan, a korábbi beruházás költsége, mint a burkolatok cseréje, fűtéskorszerűsítés, a szaniterek cseréje nem növeli meg az eladhatóságot, mivel a vevők túlnyomó része a saját igényei és ízlése alapján kívánja a lakást berendezni. Általánosságban az mondható, hogy a beruházás költségei az eladásnál nem térülnek meg. Viszont az is érdekes szempont, hogy a leromlott állapotú lakás vásárlását sokan azért mérlegelik, mivel napjainkban elég nehéz szakembert találni, amely miatt a beköltözés időpontja is csúszhat. Mások viszont befektetési célból kifejezetten rossz állapotú ingatlanokat vásárolnak fel, majd felújítás után jelentős haszonnal értékesítenek.

A tisztasági festés a piacképességet növeli

Egészen más szempontok alapján hoznak döntést a leendő vásárlók befektetési célból, illetve ha a minél hamarabb szeretné használatba venni az új tulajdonos. A leggyakoribb szakértői vélemények a tisztasági festést hangsúlyozzák, egyrészt nem igényel nagy összegű ráfordítást, de sokat javít a lakás állapotán, látványos eredményt hoz, és még az eladhatóságot is javítja.

Milyen színeket válasszunk tisztasági festés esetén

Eladási szándék esetén mindenképp tegyük félre saját színvilágunk szempontjából meghatározó árnyalatokat. Az aktuális divatszínek sem előnyösek, mivel a tapasztalatok szerint a vevők a fehér illetve a pasztell árnyalatokat kedvelik a különböző életterekben.

 

 

 

Related Post