Erak Kert,Otthon Árvácska fajták: Miért jó választás tavaszra is?

Árvácska fajták: Miért jó választás tavaszra is?

Az árvácska nem véletlenül népszerű virága a hazai kerteknek és balkonoknak, hiszen kevés gondozást igényel, kedvező az ára, és a téli fagyokat is kitűnően vészeli át. Az ültetésre nem csak az ősz ajánlható, színpompás virágait egészen a nyári meleg beálltáig szorgalmasan hozza.

Kedvelt árvácska fajták

Az árvácskák között a kerti árvácska (Viola x wittrockiana) a leggyakoribb, nagy sokszínű virágait egészen a nyári forróság megjelenéséig hozza. Az apró virágú bokrosodó fajtája is egyre elterjedtebb, számtalan színárnyalatban kaphatók a nemesítése miatt. Ez a sarkantyús árvácska rokona az ibolyának, és virágjának a mérete is nem sokkal különbözik a fehér, lila színű rokonáétól.

Az árvácska előnyei

Az árvácska palánták előnye részben a gyakran télies kora tavasznak tudható be, mivel ilyenkor még a népszerű muskátlik, begóniák kiültetése várat magára- jó esetben csak április vége alkalmas, ráadásul a májusi fagyok is számos kellemetlen meglepetést okozhatnak.

A különböző színű és fajtájú árvácska palántákat nem csak ősszel vásárolhatjuk meg, a kertészetek polcai korai tavasszal is roskadoznak a változatos példányoktól. Előnye, hogy rendkívül kedvező az ára, szépen bokrosodik, és nagyon minimális gondozást igényel. Kedveli a napos és a félárnyékos helyeket is, ezért kifejezetten alkalmas olyan balkonok díszítésére, ahol a tájolás és a hely szűke miatt nem tudunk nagyon variálni a megfelelő elhelyezéssel. Egyedül a rendszeres öntözésre kell ügyelni, bőséges virágzását 2-3 hetente történő tápoldatozással biztosíthatjuk. Javasolt az elnyílt virágait lecsipkedni, azonban akkor is szépen fejlődik, ha erre időhiány, vagy bármi egyéb miatt nem tudunk gondot fordítani.

A különböző színek összeültetésével látványos virágkompozíciót hozhatunk létre, de virágágyásban is remekül fest a színes tavaszi hagymások – jácintok, tulipánok és nárciszok társaságában.

Érdekes lehet
Szódabikarbóna: 7 bevált filléres praktika a kertben

Related Post